Арх. Весела Вълчева-Макгий

Управляващ партньор

Triple Green Building Group - Bulgaria

Весела Вълчева-Макгий има богат опит с устойчиво проектиране и строителство и международни сертификационни системи. С 15 години опит в устойчиво развитие и зелени сгради, Весела има практически опит с основните инструменти за оценка в сектора на строителството, както и дълбоки теоретични познания за устойчиво бизнес развитие, ESG, изготвяне на политики, планиране и лидерство. Докато работи в тясно сътрудничество с бизнес сектора като ескепрт и одитор, Весела участва активно и като ‘лидер на промяната’ чрез международна мрежа от неправителствени и академични организации.

Весела е бивш член на управителен съвет и председател на Американски съветът за устойчиво развитие (USGBC) в щата Джорджия, и член и съ-основател на управителния съвет на Български съвет за устойчиво развитие, където 6 години служи като председател. От 2008 г. Весела е управляващ съдружник в Трипъл Грийн Билдинг Груп – компания за консултации, сертифициране и обучения за устойчиво строителство. Трипъл Грийн е една от първите компании, признати за авторизиран партньор на USGBC, с лиценз за професионално образование на международния пазар където Весела е провела десетки обучения за неправителствени организации в Европа и Русия, както и за водещи компании като Arup, AECOM, JLL, CBRE, Colliers и Bureau Veritas.

Весела Вълчева-Макгий притежава два бакалавра и магистърска степен по архитектура от едно от най ренумираните висши учебни заведени за архитектура в САЩ, Savannah College of Art and Design, както и post-graduate diploma по Business Sustainability and Leadership от Cambridge University. Тя е акредитирана като LEED Fellow, LEED BD+C AP, BREEAM International Assessor, DGNB одитор и EDGE одитор. От 2021 Весела е отличена от Европейската комисия като официален посланик на Европейския Климатичен Акт.