Арх. Димитър Паскалев

Партньор

Архитектоника Студио

Арх. Димитър Паскалев има дългогодишен опит в в областта на архитектурното проектиране и градско планиране, с проекти в България, Катар, Южна Корея, Швейцария.

Той е партньор в Архитектоника Студио от 2004 година.

Ръководи проектите на Белисимо бизнес център (2006), Софарма и Литекс Тауърс (2011) и Летищна контролна кула София (2012) и множество други проекти за обществени сгради.

Занимава се с изследователска дейност и иновации в областта на сградното строителство. От 2013 година ръководи Институт за Нулево Енергийни Сгради (www.izeb.org )

арх. Паскалев участва като ръководител на екип в международния проект за развитие на иновационни фасади INDEWAG (www.indewag.eu ) по програма Хоризонт 2020. Ръководи екип в проекта SDH2PM по програма Хоризонт 2020 за трансфер на технологиите на слънчеви топлофикации в България (www.sdh.bg )

Има регистрирани 4 патента на иновации в областта на сградното строителство.

През 2016 реализира експериментална фасада с циркулираща течност за Qatar Green Building Council, Doha. През същата година ръководи проект, доставка и монтаж на иновационен стъклен покрив за Qatar Business Incubation Center.

През 2019 година ръководи проект за демонстрационен павилион с иновационни фасади с циркулиращи течности на територията на БАН.